Foto: Pixabay

Elon Musk neúnavně prosazuje svůj cíl, a to dostat lidi na Mars. Pro tento účel vyrobil již řadu prototypů vesmírné lodi StarShip, které bohužel až do jednoho explodovaly. Konkrétně pak SN8, který v prosinci 2020 sice vzlétl do výšky 12 km, ale při přistání explodoval. Dalším prototypem byl SN9, který v únoru vystoupal do výšky 10 km, načež také explodoval při přistání.

Poslední prototype, který se pokusil o úspěšný let byl SN10, který v březnu odstartoval a dokonce i přistál, ale pár minut po přistání bohužel zase explodoval. Důvodem exploze posledního prototypu byla součástka v nádrži, která měla předcházet explozi jako u SN8. Poslední a nejnovější model, SN11, se na první pohled nebude příliš lišit od svých předchůdců, což znamená, že je 50 metrů vysoký a má 9 metrů v průměru. Jeho 120 tun těžké tělo má nadzvednout trojice motorů Raptor, které spalují směs metanu a kyslíku.

Starship má však být jen druhým stupněm daleko větší orbitální rakety, která se bude skládat ze 72 metrů vysokého nosiče Super Heavy a 28 Raptory. Příprava SN11 již pomalu míří ke konci, protože jen výroba nádrží začala již v září 2020 a zkompletovány pak byly spolu s aerodynamickou špičkou v průběhu února. Vše se postupně kompletuje a pokud nepřijdou nějaké nepředvídané události, měl by SN11 vzlétnout ještě v průběhu března. Všichni si přejí, aby tento pokus byl již tím, který se povede.

Zdroj: NasaSpaceFlight.com (odkaz)