Foto: Pixabay

Ještě před pár lety všichni masivně usilovali o mírové vztahy a hromadně slibovali zmenšení jaderného arzenálu. Dokonce i velká Británie ještě v prosinci v loňském roce ujišťovala, že sníží počet jaderných hlavic z 225 na 180. Od té doby se nejspíše svět zbláznil, protože začalo masivní zbrojí a Velká Británie není výjimkou.

Rozhodla se totiž, že místo snížení ještě naopak počet svých jaderných hlavic znásobí o 40%. Bezpečnostní experti se dohadují a nechápou, proč se Velká Británie k takovému kroku vůbec odhodlala, ale obávají se nejhoršího. V době kolem 70. let měla Británie k dispozici dokonce 500 jaderných hlavic a toto je poprvé od studené války, kdy se jejich počet začal opět navyšovat.

Pro tento krok se rozhodla Vláda Borise Johnsona, která také sklidila nemalou míru kritiky. Podle nich se jedná o porušení Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a jeden čas se Británie dokonce chlubila, že z pěti jaderných mocností má nejmenší počet jaderných hlavic. Další hrozivou zprávou je skutečnost, že Velká Británie si vyhradila právo na zrušení záruky nezaútočit na stát jadernými zbraněmi, když on sám tyto zbraně nemá, ale podporoval terorismus či vedl biologický nebo virový útok.

Jako hlavní dominantou svého arzenálu pak má Británie bez pochyby jaderné střely UGM-133 Trident II (SLBM), které mohou být odpalovány dohromady ze 4 ponorek z třídy Vanguard s tím, že každá z nich pak unese 16 střel s 12 hlavicemi. To při zapojení jednoduché matiky znamená, že může v jednu chvíli mít nasazeno až 192 hlavic. Bezpečnostní experti se obávají hned několika faktů, jedná se o první zbrojení od konce Studené války a zároveň došlo ke vyhrazení si práva zaútočit na šiřitele viru, který poškodil Spojené království. V nejhorších scénářích pak figuruje útok na Čínu, která je považovaná za tvůrce koronaviru.

Zdroj: Indipendet.co.uk (odkaz)