Foto: Pixabay

Společnost Boston Dynamics je snad nejznámějším výrobcem a průkopníkem v oblasti autonomních humanoidních robotů. Nějakou dobu však Boston Dynamics setrvával s ustáleným portfoliem a řady robotů, kam patří Spot a Atlas dále nerozšiřoval, ale soustředil se na vývoj stávajících modelů.

Nově ale Boston Dynamics oznámil příchod nového pomocníka s názvem Stretch. Jeho hlavní doménou by měla být práce skladníka, protože zvládne skládat balíky na palety či pracovat u pásového dopravníku. K tomuto účelu je vybaven přísavkovou robotickou rukou s množstvím čidel a senzorů. Tyto senzory pak mají za úkol rozpoznat velikost a typ balíku, aby robot dokázal tento balík co nejvhodněji umístit.

Na vlastní baterii dokáže pracovat až osm hodin v kuse, takže bez problémů zvládne celou jednu pracovní směnu. Při připojení do elektrické sítě pak dokáže pracovat prakticky nonstop. Jeho tempo je pak obdivuhodné, protože Stretch zvládne přemístit více než 800 balíků za hodinu.

Do tvrdé praxe ho chce Boston Dynamics však pustit až během příštího roku, kdy prý bude Stretch již připraven. Otázkou zůstává, kdo má být cílový zákazník, protože velkosklady, kteří by byli ideálními zákazníky, již své roboty povětšinou mají, protože si je vyvinuli sami. Důkazem toho je třeba největší e-shop, Amazon, který ve svých skladech zaměstnává několik set tisíc robotů a chytrých robotických přepravníků Drive Unit.

Zdroj: Reuters.com (odkaz)