Foto: Pixabay

Pandemie koronaviru zasáhla téměř každého. Bezpečnostní opatření pak vzaly mnoha rodinám práci a živnosti. Někteří se dokonce začali potýkat s existenčním minimem. Ne všichni však pandemii nesou takto těžko. Podle magazínu The Washington Post se hodnota devíti největších technologických společností na světě zvětšila o neuvěřitelných 360 miliard dolarů.

Zakladatel Amazonu, Jeff Bezos, je v současné době nejbohatším člověkem na světě, i když jeho titul byl ohrožen Elonem Muskem, který se postaral, aby hodnota akcií jeho automobilky Tesla narostla za loňský rok o 547%, čímž narostl i Muskův majetek.

Foto: Pixabay

Dalším miliardářem, který si významně polepšil je Mark Zuckerberg, jakožto zakladatel Facebooku. Ten z pandemie vytěžil tolik kapitálu, že hodnota jeho majetku překročila 100 miliard dolarů. O trochu hůře na tom jsou zakladatelé společnosti Google, Larry Page a Sergey Brin, kde hodnota jejich majetku překročila 65 miliard dolarů. Z velkých gigantů nezbývá než zmínit ještě posledního, a to je Apple, který překročil hodnotu společnosti 2 biliony dolarů, což z generálního ředitele, Tima Cooka, udělalo miliardáře.

Zlaté období těchto společností bylo rovnoměrně rozděleno. Na počátku pandemie lidé nakupovali on-line, a proto nejvíce těžil Amazon. Následně se pak většina pracovních pozic přesunula na home-office, čímž začal profitovat i Google, Facebook nebo Microsoft. Celá tato situace je pak v přímém kontrastu s 2,65 milionů mrtvých lidí, kteří zemřeli na následky onemocnění COVID-19.

Poslední zajímavostí je, že balíčky a dotace poskytované vládou USA měly z logiky věci pomoci těm nejvíce postiženým jedincům. Podle serveru BusinessInsider by však až dvě třetiny těchto dotací měli pohltit právě výše zmínění miliardáři, kteří se na pandemii již dostatečně obohatili.

Zdroj: BusinessInsider.com (odkaz)