Foto: Pixabay

Aféra se týká několika zákazníků pocházejících z jižní Kalifornie. Někteří se můžou ptát, proč zákazníci zkrátka platbu uskutečnili. V tom právě tkví problém. Podle stanice CNBC však peníze od klientů byly odebrány z jejich účtů bez autorizace. Nejde však o žádné drobné, protože v základní verzi stojí Model Y 820 tisíc korun s tím, že jeho výkonnější verze stojí až dvakrát tolik.

Uvažujeme-li konkrétně, mohla platba za jeden elektromobil přesáhnout i tři miliony korun. Jeden z postižených klientů je Tom Slattery, který čtvrt roku čekal na svůj nový elektromobil Tesla Model Y a minulý týden se konečně dočkal. Objednávku pak dokončil nahráním dokladu o pojištění a řidičského průkazu. Následovalo jen potvrzení platby.

Následující den však zjistil, že z jeho účtu odešlo 2,36 milionu korun, což je dvojnásobek smluvně dohodnuté částky. Tom zareagoval logicky a začal obvolávat zákaznický servis a požadoval reklamaci platby. Nakonec mu došla trpělivost a osobně zavítal do servisního centra v kalifornském Burbanku.

Oficiální servisní centru však Tomovi sdělilo, že se má obrátit na svou banku a platbu stornovat. To však byla nepřijatelná odpověď. Tom byl navíc zaskočen, že ani v následujících dnech se mu nikdo z Tesly neozval. Aby toho nebylo málo, banka řekla, že z její strany přijde vyjádření do 45 dnů. Tom navíc zjistil od jednoho nejmenovaného zaměstnance z Burbanku, že podobných případů jsou stovky.

Je jasné, že v případě některých klientů to může způsobit i existenční problémy a rozhodně se nemůže jednat o chybu z nedbalosti. Automobilka se však ke všem těmto případům odmítá vyjádřit. Podvedení zákazníci se zřejmě spojí a podají na Teslu hromadnou žalobu za zcizení jejich peněz. Je jasné, že může nastat chyba v nějakém systému, ale v tom případě by bylo na místě, aby někdo z Tesly zkontroloval tuto platbu, omluvil se a peníze obratem vrátil. Jednání Tesly je však dosti podezřelé stejně jako její mlčení. Zda to byl úmysl nikdo nemůže ani potvrdit, ani vyvrátit.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)