Foto: Pixabay

Společnost Google v současné době čelí hromadné žalobě kvůli svému anonymnímu režimu. Zjistilo se totiž, že Google vás sleduje stejně, ať máte anonymní režim či nikoliv. Google sice podal žádost o zamítnutí této hromadné žaloby, ale soudkyně, Lucy Koh, tuto žádost odmítla.

Podle jejího mínění Google neupozornil uživatele, že v jeho anonymním režimu dále shromažďuje citlivá data a porušuje tím zásady ochrany soukromí. Žalující strana uvedla, že i zvyky jednotlivých uživatelů jsou jejich osobní soukromý údaj. Google se však oháněl tím, že všichni účastníci sporu souhlasili se zásadami ochrany osobních údajů společnosti Google, kde se jasně píše, že anonymní režim v podstatě znamená to, že se vám neukládá historie vyhledávání. Neznamená to tedy být naprosto neviditelný na internetu.

Foto: Pixabay

Na výsledek celého soudního procesu si budeme muset ještě počkat. Možné jsou dvě varianty, buď Google dá nějaké symbolické odškodné žalujícím nebo se pokusí něco udělat se svým anonymním režimem. Je nutno si přiznat, že asi nikdo nečetl mnoha stránkové podmínky společnosti Google a každý to spíš reflexivně odsouhlasí. Je při tom pravděpodobné, že si společnost ani není vědoma pravého smyslu anonymního režimu. Z právního hlediska je tak Google možná v suchu, protože má zkrátka souhlas uživatelů, na druhou stranu je v jeho možnostech více a podrobněji vysvětlovat, která data shromažďuje a jak s nimi nakládá.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)