Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

WhatsApp byl prakticky nejpopulárnější chatovací aplikací, a to hned z několika důvodů. Předně nevyžadoval žádnou speciální registraci a veškerá komunikace byla šifrována. Nedávno na sebe WhatsApp upozornil změnou podmínek, kdy chtěl předávat osobní údaje z šifrované konverzace své mateřské společnosti Facebook, čehož pravděpodobně lituje.

Nyní však znovu strhává pozornost, i když nedobrovolně, protože přes tuto aplikaci se začal nedávno šířit velice nebezpečný malware, který následně napadá mobilní telefony. V praxi to celé vypadá tak, že do vaší konverzace s vaším přítelem se náhle vsune drze malware, který zašle z mobilního telefonu přítele zprávu s odkazem na aplikaci v Google Play. Mnoho lidí v rámci důvěru k druhé straně na odkaz klikne a aplikaci nainstaluje, a to je ten moment, kdy si infikujete svůj mobilní telefon.

Nejvíce matoucí je odkaz na aplikaci do Google Play, kterému většina uživatelů důvěřuje. Ve skutečnosti se však nejedná odkaz na obchod Google Play, ale na falešnou stránku. Po infikování telefonu začne vir zběsile rozesílat zprávy náhodným kontaktům ve vašem mobilním telefonu.

O závažnosti tohoto viru informoval veřejnost bezpečnostní analytik ze společnosti ESET, Lukas Stefano, který se domnívá, že hlavním cíle tohoto viru je vygenerovat podvodný příjem z reklamy pro jeho tvůrce. V tuto chvíli se však neví, zda telefon neodesílá na cizí servery i citlivá data, jako jsou hesla nebo přístupové údaje k bankovním účtům.

Mluvčí společnosti WhatsApp pak vyzývá všechny uživatele k opatrnosti a rozhodně doporučuje podezřelou zprávu neotevírat, ale oficiálně ji nahlásit tak, aby mohl WhatsApp zakročit. Většina uživatelů vypovídá, že aplikace, které byly k dispozici ke stažení byly povětšinou Huawei nebo Netflix. Obě tyto společnosti s tím logicky nemají nic společného.

Zdroj: Dailymail.co.uk (odkaz)