Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Vědecký tým z izraelského gastronomického startupu Aleph Farms zkusil vyvinout způsob pro umělé vyrobení konkrétní části svalové hmoty zvířete. Pro svůj experiment využili mechanismus množení buněk a 3D tiskárnu. První úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a Aleph Farms ohlásil první steak z vysokého roštěnce, tzv. rib-eye steak, který byl vyroben bez toho, aby musela být zabita nějaká kráva.

Jde o poměrně revoluční novinku, protože až doposud byly všechny uměle vytvořená masa spíše hromadou buněk bez tvaru, chuti i barvy, a proto byly často podávány ve formě hamburgeru. Izraelští vědci se proto zaměřili na vytvoření nejen hromady živočišných buněk, ale na reálný kus masa, který bude jako steak chutnat i vypadat.

Na vývoji se podílel i profesor z fakulty biomedicínského inženýrství, za pomoci kterého byly aplikovány technologie pro přirozenou regeneraci svalové tkáně. Na počátku všeho dochází k odebrání několika druhů buněk ze živých zvířat podobnou formou, jako u výtěru v případě lidí.

Poté započne proces množení, který sofistikovaným způsobem skládá buňky vytvářející svalstvo, tuk a žíly vedle sebe přesně tak, jako to můžeme vidět u reálných krav. Pro pravidelné střídání využili metodu tzv. 3D biotisku, který nanese buňky na rostlinou podložku. Takto připravený steak se nechá zhruba tři týdny odležet a výsledkem je perfektní kus masa.

Výhodou je, že při odběru buněk kráva nikterak netrpí a při tom z ní může de facto vzniknout i relativně velké množství steaků. Startup pracuje se vzorky především dvou krav, Albertem a Gertrudou. V roce 2019 dokonce jejich vzorky byly odeslány až na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde si z nich astronauti doslova vypěstovali oběd. Je tak velice pravděpodobné, že se takováto technologie brzy stane součástí vesmírných misí, jako je dlouho trvající let na Mars.

I když si Aleph Farms dává za cíl vyrábět především steaky, dala by se jejich technologie dozajista využít i ve zdravotnictví, kde by se pomocí ní mohli tisknout měkké tkáně či orgány. Zdá se, že jedinou překážkou je legislativa a cena, ale i přesto oznámil Aleph Farms, že se chystá nabídnout své steaky v restauracích již příští rok. Během šesti let však má podle odhadů klesnout cena umělého masa téměř na hladinu normálních cen za hovězí.

Zdroj: SCMP.com (odkaz)