Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

I když máme kvůli epidemii a nezbytným protiepidemickým opatřením zavřená divadla a veškerou kulturu, neznamená to, že nám kultura úplně zamrzla. Naopak! I kultura se začala digitalizovat. Ve Švandově divadle uvedli minulý pátek světovou premiéru unikátního projektu.

Jde o divadelní hru napsanou k výročí premiéry známé hry Karla Čapka R.U.R.. To by samo o sobě nebylo nic zvláštního. Zajímavé na celém projektu je to, že scénář k celé hře napsala stylově umělá inteligence. Na tomto projektu se podílelo nejen Švandovo divadlo, ale i Ústav formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty UK, studenty DAMU a samozřejmě i zástupci platformy prg.ai.

Originální text celé hry je napsán v angličtině a do českého jazyka musela být hra transponována až následně pomocí strojového překladu. Z konečného výtvoru, či jednotlivých dialogů, si pak přímo v divadle vybrali ty nejlepší, které pak utřídili do smysluplného příběhu. Děj pak popisuje jakousi cestu robota a trochu může připomínat třeba Malého prince v postmoderním pojetí. Švandovo divadlo se rozhodlo, že tuto unikátní hru zařadí do svého stálého repertoáru.

Zdroj: Theaitre.com (odkaz), Prozeny.cz (odkaz)