Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Sociální síť Twitter se musí vypořádávat každodenně s celou sérií Fake News. Nyní se rozhodla společnost Twitter radikálně zasáhnout a podnikla zátah na všechny účty, které jsou spojeny s nějakými trollími farmami. Během tohoto zátahu bylo odhaleno a zablokováno 373 účtů pocházejících převážně z Arménie, Íránu a Ruska.

Z těchto účtů bylo 100 spojeno s Ruskem, resp. s Ruskou internetovou výzkumnou agenturou (IRA). Tato agentura je trollí farma zodpovědná za zásah do prezidentských voleb v USA v roce 2016. Podle informací ze společnosti Twitter je to již potřetí za poslední rok, co byla odhalena agentura IRA a následně zablokována. Oficiálním důvodem k zablokování byla manipulace s platformou.

Zdroj: Pixbay.com (odkaz)

Cílem těchto účtů bylo převážně podpořit ty skupiny a konverzace, které vrhají příznivé světlo na ruskou vládu a jsou zaměřeny převážně na uživatele z USA a EU. S problémy ohledně agentury IRA se potýká nejen Twitter, ale i jeho mateřská společnost Facebook, když chtěla IRA přes jeho kanály prosazovat svůj zpravodajský web. V některých případech jedná IRA zprostředkovaně přes jednotlivé uživatele, kteří ani nevědí, že jsou vlastně manipulováni.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)