Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Společnost Google je v poslední době nucena upřít svou pozornost na problém týkající se mediální daně, kterou bude muset v některých státech platit. Vše se začalo ve Francii, kde si tamní zákonodárci schválili, že pokud bude chtít Facebook a Google na jejich území operovat, budou muset platit poplatek za zveřejnění francouzského textu.

Nově Google potvrdil, že se zavazuje francouzským vydavatelům v příštích třech letech vyplatit v přepočtu více než 1,6 miliard Kč. Navíc se Google zavázal zaplatí francouzských vydavatelům deset milionů dolarů výměnou za ukončení všech stávajících a i budoucích soudních sporů ohledně autorských práv.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Tamním vydavatelům však vadí fakt, že není zveřejněn žádný vzorec pro výpočet konkrétní částky. Každý jednotlivý vydavatel se tak bude muset dohodnout s Googlem osobně. Na oplátku francouzští vydavatelé přislíbili využívat novinky od Google v podobě Google News Showcase.

Zcela opačná je situace v Austrálii, kde je celý problém ještě ve stavu bouřlivého vyjednávání. Podle aktuálních informací má Australská vláda již příští týden předložit parlamentu ke schválení návrh zákona, podle kterého by musely americké technologické společnosti Google a Facebook začít mediálním společnostem vyplácet daň.

Australský ministr financí, Josh Frydenberg, se nechal slyšet, že australský parlament se celou záležitostí hodlá zabývat v tomto týdnu. Google však již dopředu řekl, že za stávajících podmínek, jaké jsou obsaženy v návrhu, by byl nucen opustit Austrálii.

Austrálie se však z toho nic nedělá a již započala vyjednávání s Microsoftem, který může prý bez problémů poskytnout svůj vyhledávač Bing namísto Googlu. Facebook se k celému problému prozatím vůbec nevyjádřil. Po Austrálii však čeká Google ještě další boj, a to u nás v Evropské Unii. Místní politici totiž zjistili, že mediální daň je v podstatě dobrý nápad.

Zdroj: FinancialTimes.com (odkaz)