Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Díky pandemii koronaviru a souvisejících vládních omezení je mnoho obchodů zavřeno nebo mají omezenou činnost. Proto se lidé často obrací na e-shopy. Bohužel po poslední analýze České obchodní inspekce bylo zjištěno, že u nás je více e-shopů překračující zákon než těch poctivých.

Podle mluvčího ČOI, Jiřího Fröhlicha, bylo během loňského roku více než 70 procent kontrolovaných e-shopů bylo obviněno z nekalých praktik a byly jim uloženy pokuty v celkové výši 5,3 milionů korun. Mojmír Bezecný, ředitel ČOI, pak jen potvrdil, že výsledky všech kontrol za rok 2020 jen stvrdily skutečnost, že e-shopy patří k formám obchodování, kde ve skutečně velké míře je porušován zákon, resp. spotřebitelská legislativa.

Konkurence je v této oblasti veliká a mnoho e-shopů v dnešní době funguje na bázi přeprodávání zboží z Ebaye. Majitelé chtějí jen rychle nahrát produkty a rychle začít vydělávat a zapomínají při tom na zákazníka. Péče o zákazníka a dodržení všech zákonů je náročná práce, ale vyplatí se.

Konkrétně inspekce provedla kontrolu u 1 144 e-shopů a u 809 docházelo k nekalým praktikám v podobě problémů s reklamací, odstoupením od smlouvy, kvalitou výrobků či dodání jiného výrobku než byl objednán. Díky zvýšenému zájmu o e-shopy tak provedla ČOI více kontrol v roce 2020 než v roce 2019.

Prvním poznávacím znamením takového obchodníka je neuvedení podmínek reklamace či podmínek, za kterých je možné odstoupit od smlouvy. Dále pak zřídka kdy naleznete informace o vlastnostech zboží či dodacích dobách. Často se stává, že e-shopy jen přeprodávají zboží z Aliexpresu či Ebaye, ale nikde neuvádějí dodací dobu. Po zaplacení objednávky je pak klient překvapen, že mu zboží dojde až za 40 dní.

ČOI pro kontrolu e-shopů používá vlastní monitoring v kombinaci s podněty od spotřebitelů. Pokud na e-shopu chybějí výše uvedené údaje, značí to, že je něco v nepořádku. Nejvyšší pokuta udělená ČOI během loňského roku činila 200 000 korun. Přehled rizikových e-shopů či recidivistů je pak možné najít na oficiálních stránkách ČOI.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)