Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Společnost Boston Dynamics nedávno představila nové API rozhraní, pomocí kterého dokáže svého robopsa Spota dělat prakticky všechny domácí práce. Nyní se společnost pochlubila i funkcí, kterou můžeme najít především u robotických vysavačů, a to že se dokáže sám vrátit k nabíječce a dobít své baterie.

Toto se týká především modelu Enterprise, který by měl být dodáván spolu s dokovací stanicí, kam se měl Spot umět připojit zcela sám. Primárním cílem společnosti Boston Dynamics je především plná autonomita, takže i když je v současné době možné Spota dálkově ovládat, dá se očekávat, že do budoucna bude reagovat např. na lidské povely.

Tuto novou dovednost určitě využije při akcích, jako byl průzkum zamořené oblasti Černobylu, kdy by se sám mohl dobíjet a snížilo by se riziko ohrožení lidského života. Pro podobné mise i pro běžný provoz dostal také Spot nové robotické rameno, díky kterému dokáže otevřít dveře, zvednout předmět, sebrat špinavé prádlo ze země nebo ovládat jakékoliv pákové zařízení.

Zdroj: Arstechnica.com (odkaz)