Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Každý si jistě z hodin zeměpisu pamatuje ploché vyobrazení Zeměkoule, která je jakoby přepůlená na poledníku. Někteří vědci si však myslí, že toto vyobrazení není přesné a v určitých místech může reálnou mapu deformovat.

Proto se trojice vědců rozhodla vymyslet zcela nový způsob, jak by se dala naše planety reprezentovat ve 2D neboli v plochém modelu. Vědci zkusili aplikovat tzv. Gottovu projekci, což v praxi znamenalo rozdělit Zemi po rovníku a každou polokouli uvést samostatně.

Všichni se shodují, že nejpřesnější je klasický globus, avšak uznávají, že 2D reprezentace je daleko pohodlnější. Existuje několik způsobů, jak přenést 3D model do 2D soustavy, avšak téměř vždy dojde k nějakým ztrátám. Například projekce Mercator, kterou využívají třeba Google Mapy.

Ten má tu nevýhodu, že deformuje severní a jižní pól, ale vzhledem k tomu, že tyto oblasti nejsou osídleny, je to pro účely Google Map dostačující. Vědci se však shodují, že toto nové ploché zobrazení je nejpřesnější 2D model, který lze vůbec vytvořit.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)