Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Před nedávnem se podařilo Francii přimět Google, aby ji platil jakousi mediální daň za právo zveřejňovat texty francouzských časopisů. Po vzoru Francie se k podobnému kroku uchýlila i Austrálie. V tomto případě Google vzkázal, že bude platit, ale jen za skutečně použité texty, načež Australská vláda odvětila, že chce platit i za každý odkaz ve vyhledávání.

Mluvčí společnosti Google oficiálně prohlásil, že v tomto případě raději opustí Google celý Australský trh. Nejprve to vypadalo, že má Austrálie ultimátum, ale nově prohlásil australský premiér, Scott Morrison, že v případě odchodu Googlu nahradí bez problémů veškeré služby alternativami od společnosti Microsoft, jako je vyhledávač Bing.

„Mohu vám sdělit, že Microsoft si je celkem jist, že by na tom Australané nebyli hůře. Jsou to velké technologické společnosti a pro Austrálii je, myslím, důležité nastavit pravidla, která jsou nejvhodnější pro naše lidi. Ke správnému fungování demokracie je nezbytné udržitelné zpravodajské prostředí, jemuž se dostává obchodní podpory.“

Je však nutné dodat, že i když je vlastně Bing druhým nejpoužívanějším vyhledávačem v Austrálii, má na trhu zastoupení pouze 3,7 %, zatímco Google pokrývá 95%. V praxi by se však nejednalo jen konkrétně o Google, ale obecně o veškeré společnosti publikující australské texty, což je i Facebook a mnoho dalších. Ti se však k této problematice nijak zásadně nevyjádřily.

Zdroj: TheGuardian.com (odkaz)