Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Nedávno proběhla na Českém telekomunikačním úřadě aukce kmitočtů na 5G mobilní síť, která bohužel nepřilákala nikoho nového a celou aukci s přehledem vyhrála skupina PPF Petra Kellnera, resp. jeho mobilní operátor O2. Od té doby se rázem všichni operátoři a výrobci mobilních telefonů předhánějí s nabídkami a zařízeními podporující právě 5G.

Mnoho z nás však stále ještě používá kdysi hojně využívaný standard 3G. Ten však podle Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) bude ještě letos nadobro pohřben, protože jeho vysílače budou využit na přenos modernější 5G sítě, aby tak zvýšili rychlost z 10 Mbps na 1 000 Mbps v případě 5G.

„Vysílače se zastaralou 3G (UMTS) technologií začnou v letošním roce nahrazovat modernější 5G sítě. Rychlost internetu v mobilu se rapidně zvýší. Operátorům umožní technologická inovace poskytnout kvalitnější služby zákazníkům a významně zvýšit datové rychlosti a objem přenášených dat.“

Ti, kdo stále ještě využívají 3G síť by neměli tuto změnu nijak pocítit a i nadále by měli využívat datový tok, který jim umožňuje jejich zařízení. Jediný problém může nastat v případě, že uživatel má velmi starý telefon, resp. telefon vyrobený před rokem 2013. Podle ředitele APMS, Jiřího Grunda, by mezi lidmi již nemělo být příliš kusů těchto starých mobilních telefonů.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)