Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

VZHLED

Jedna z předností notebooku je dozajista jeho design, který rozhodně není tuctový. Hned po rozbalení si můžete všimnout matně černého povrchu doplněného o červené linie. Po otevření je na první pohled vidět specifické provedení pantů monitoru, které dodávají notebooku na hráčském designu.

Notebook jako celek je pak robustní a rozhodně se nemusíte bát vzít ho s sebou do batohu. Jediné, co může být pro cestování trochu složitější je jeho váha, která je 2,4 kg. Na vzhledu pak dozajista zaujme i nádherně podsvícená klávesnice s barevným rozlišením herních kláves. O té však v následující kapitole.

Nezklame ani výbava portů, kde najdete USB-C 3.2 s podporou Thuderbolt 3, DisplayPort 1.4, nabíjecí konektor, třikrát USB-A 3.2, HDMI, mini DisplayPort, Ethernet, Jack 3.5 a oproti konkurenčním notebookům nechybí ani čtečka SD karet. Nechybí samozřejmě ani Bluetooth 5,0 nebo Wi-Fi 6.

KLÁVESNICE A TOUCHPAD

Mnoho notebooků je lepší ovládat přes externí klávesnici a myš. To však není případ tohoto notebooku. Jediné, co se mu dá v oblasti klávesnice vytknout je nešťastné umístění tlačítka Num Lock, která je oproti standardnímu umístění postaveno o jedno místo níže a na původním místě najdeme herní tlačítko od HP. Druhou vadou pak je umístění Power tlačítka na pozici úplně vpravo nahoře, kde za normálních okolností můžeme najít Pg UP a Pg Down.

Věřím však, že na to se dá časem zvyknout. Jinak klávesnice je na dotyk jemná a reaguje opravdu v reálném čase bez jakýchkoliv prodlev. Velice příjemná je i samotná hlučnost klávesnice, která je tak nízká, že nevzbudíte ani spící dítě. Stejně pak i touchpad je příjemný a lehký na ovládání, ale pro hraní her stejně doporučujeme raději zapojit externí myš.

DISPLEJ

Displej je právě ta entita, která si na první dobrou získá vaše srdce. Podání barev, hloubka ostrosti i kontrasty jen dokáží umocnit zážitek z každé hry. Dle některých názorů by mohla být černá trochu hlubší, ale dle našeho názoru je to zcela dostačující. Každého uživatele pak potěší 15,6 palcové Full HD rozlišení. Pochválit musíme i ultra tenký rámeček kolem displeje, který se navíc pyšní i frekvencí 144 Hz. Jas displeje je úctyhodných 300 nitů, což pro potřeby hráčů je více než dostačující.

ZVUK

Zvuk je pak kvalitnější než u většiny konkurenčních notebooků. Vděčit za to můžeme především reproduktorům značky Bang & Olufsen. Jediné, co by mohlo být o trochu lepší je hlasitost. Celý zvuk je navíc doplněn o integrovanou technologii DTS:X Ultra.

HLUČNOST

V momentě, kdy používáte notebook pouze na brouzdání po webu či koukání na filmy je až extrémně tichý. Pokud však zapnete hru a začne se zahřívat procesor, zapnou se i ventilátory, které již jsou poměrně hlučné. Navíc jsme naměřili, že při hraní Kingdom Come dosahovala teplota procesoru 85 stupňů Celsia. Při hraní jsme používali externí myš a nutno podotknout, že jeden z ventilátorů je tak umístěn, že teplý vzduch z ventilátor fouká přímo na vaši ruku, což může být po nějaké době až obtěžující.

VÝKON A ÚLOŽIŠTĚ

Nejdůležitější u herních notebooků je však jejich výkon a ten je u tohoto notebooku skutečně jeho dominantou. Nalezneme zde totiž procesor Intel Core i7 10750H Comet Lake, operační paměť 16GB DDR4 a grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 2070 Super 8GB. Pomyslnou třešničkou na dortu pak jsou dva disky, jeden SSD 512 GB, který je doporučován jako úložiště her a aplikací, a druhý HDD 1TB, který pak je doporučován pro instalaci operačního systému. To vám zaručuje, že rozběhnete téměř jakoukoliv hru na plné detaily a můžete si ji vychutnat dokonce i bez sekání.

VÝDRŽ

Výdrž notebooku samozřejmě jako u všech modelů závisí na konkrétním nastavení a prováděné činnosti. V momentě, kdy jsme koukali jen na filmy na střední jas, vydržel notebook přes 8 hodin. V momentě, kdy jsme hráli Kingdome Come na plný výkon a plné detaily, dostali jsme se na necelé 4 hodiny. Nicméně kapacita baterie 69 Wh slibuje slušný výkon sama o sobě. S vysokou kapacitou baterie však přichází i větší a těžší nabíječka, s čímž je zkrátka potřeba počítat.

ZÁVĚR

V závěru nezbývá než hodnotit notebook vesměs kladně. Jako herní notebook disponuje velkou kapacitou pamětí, vysokým rozlišením i jasem displeje, dobře odladěnou klávesnicí a úctyhodným zvukem. Vytknout mu můžeme akorát trochu větší váhu, nešikovně umístěné tlačítko POWER a výdech z ventilátoru namířený přímo na externí myš. Jedná se však o drobnosti, na které se dá zvyknout a celkově musíme hodnotit tento notebook pozitivně a pokud počítáte s pár drobnostmi, můžeme ho určitě i doporučit a to s přihlédnutím ke konkurenčním notebookům ve stejné cenové kategorii.

POZITIVA

  • vysoký výkon
  • jas displeje a jeho frekvence
  • HDD a SSD
  • výkonná grafická karta
  • podsvícená klávesnice
  • tichá klávesnice

NEGATIVA

  • umístění tlačítka POWER
  • umístění výdechu ventilátoru
  • váha
  • vyšší hlučnost

Zdroj: uživatelské hodnocení, HP.com (odkaz)