Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Jedním z druhu útoku, který je hackery hojně využíván je tzv. DDos (neboli Denial of service, což je typ útoku na internetové služby nebo stránky, jehož cílem je cílovou službu znefunkčnit a znepřístupnit ostatním uživatelům). V loňském roce však zaznamenal počet útoků tohoto typu pokles o rekordních 31%.

Podle odborníků z antivirové společnosti Kaspersky za tímto poklesem stojí rostoucí cena kryptoměn a také zájem o jejich těžbu. Na počátku pandemie při tom byl trend DDoS útoků zcela opačný, protože lidé zůstávali doma a velice často se stávali terčem hackerských útoků. Hackeři však neútočili jen na konkrétní lidi, ale také útočili na vzdělávací instituce, herní systémy či zdravotnické ústavy.

"Oblast DDoS útoků v současnosti ovlivňují dva protichůdné trendy. Na jedné straně se lidé stále víc spoléhají na stabilní fungování on-line prostředků a služeb, které se proto stávají lákavým cílem kyberzločinců a jejich DDoS útoků. S prudkým nárůstem hodnoty kryptoměn však pro ně může být výhodnější infikovat některá zařízení těžebními programy. Ve výsledku vidíme, že celkový počet útoků DDoS ve 4. čtvrtletí zůstal celkem stabilní, a dá se předpokládat, že tento trend bude pokračovat i v roce 2021."

V praxi je tak pro hackery jednoznačně výhodnější do infikovaných počítačů nahrát těžební systém a těžit Bitcoiny než využít infikované zařízení pro DDos útok na nemocnici. Pro infikované zařízení to však znamená daleko větší zátěž a o mnoho větší využití těžebních prostředků na pozadí, což se může projevit negativně na výkonu infikovaného zařízení.

Zdroj: Livemint.com (odkaz)