Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Federální soud ve státě Illinois v pátek odsoudil Facebook a udělil mu pokutu ve výši 650 milionů dolarů za zneužití technologie rozpoznávání obličeje z fotografií a uchovávání těchto a dalších biometrických údajů bez souhlasu uživatelů. Rozhodnutí pronesl okresní soudce James Donate, který tuto kauzu řeší již od roku 2015.

Hromadná žaloba na Facebook se dotkne 1,6 milionů uživatelů Facebooku ze státu Illionis. Podle amerického soudce jde o jednu z největších kauz v oblasti porušování ochrany soukromí. Každý, kdo se cítí poškozen by měl dostat kompenzaci ve výši 345 dolarů. Jde tak o jakousi výhru spotřebitelů v oblasti digitálního soukromí.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Šeky s příslušnou kompenzací budou zaslány do dvou měsíců klasickou poštou, pokud se Facebook neodvolá. To je však málo pravděpodobné, protože i samotný Facebook uvedl, že je rád, že se celá záležitost uzavírá a že se konečně zase může posunout dál. To je prý v nejlepším zájmům jak Facebookové komunity, tak i jeho akcionářů.

Celý problém při tom vznikl zdánlivě nevinně. Facebook se rozhodl doporučovat přátele na základě identifikace obličejů na fotkách uživatelů a jejich porovnání s ostatními uživateli. Problém je, že o tom, že jeho údaje jsou někde ukládány nikdo nevěděl. Od podání žaloby před šesti lety Facebook pro jistotu změnil algoritmus pro doporučování přátel a označování obličejů.

Zdroj: The Verge.com (odkaz)