Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Bitcoin je naprosto nejznámější a nejpoužívanější kryptoměna vůbec. V poslední době zaznamenává nejen Bitcoin, ale i ostatní kryptoměny, jako je Ethereum a XRP nebývalý nárůst jejich hodnoty. Pro jeho těžbu je potřeba, zjednodušeně řečeno, nechat na počítači či výpočetním zařízení jistý algoritmus či program, jehož výsledkem je právě Bitcoin.

Odborníky z Cambridgské univerzity proto zajímalo, kolik energie spotřebují zařízení, která Bitcoin těží a došly ke skutečně zajímavému závěru. Zjistilo se, že kdyby byl Bitcoin nějakou zemí, patřil by dokonce mezi třicet největších spotřebitelů na Světě. Podle doložených údajů spotřebuje Bitcoin dokonce dvakrát více elektřiny než celá Česká republika. Konkrétně pak 121,36 terawatthodiny (TWh), jen pro srovnání naše jaderné elektrárny Temelín a Dukovany vyrobí za jeden rok 30,05 TWh.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Podle Michela Rauchse z Cambridgské univerzity je Bitcoin navržen přímo tak, aby proces těžby byl časově i energeticky náročný a vzhledem k jeho rostoucí hodnotě prý nepřipadá v úvahu jeho zjednodušení. Jednodušší těžbou by se zvětšil počet Bitcoinů na trhu a tím by logicky klesla i jeho hodnota. I když Bitcoin stoupá v popularitě i díky nedávnému nákupu Tesly Elona Muska, jedná se stále o virtuální měnu, která je v praxi nahraditelná reálnou měnou. Jediná reálná stopa Bitcoinu je zcela bez pochyby spotřeba elektrické energie, a to bez ohledu na to zda Bitcoin uznáváte či nikoliv.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)