Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Díky rostoucím nepokojům v Myanmaru v Burmě se tamní armáda rozhodla pro radikální krok. Zablokovala kompletně Facebook i veškeré další sociální sítě, jako je Messenger, Instagram a WhatsApp. Celková blokace byla provedena přes MPT, což je největší myanmarský telekomunikační operátor. Podle dosavadních zpráv by měla odstávka trvat až do půlnoci 7. února.

Podle oficiální vládního vyjádření se totiž zjistilo, že Facebook a další sociální sítě přispívají významným způsobem k nestabilitě v zemi. Mynamar má zhruba 50 milionů obyvatel, čehož je 27 milionů aktivními uživateli Facebooku. Z toho vyplývá, že právě zde se mohou organizovat různé nepokoje, demonstrace nebo protistátní akce.

Facebook se k tomuto kroku armády vyjádřil následovně: „Žádáme zodpovědné orgány v zemi o obnovení připojení, aby lidé v Myanmaru mohli komunikovat se svými rodinami a přáteli a získali přístup k důležitým informacím.“ Je skutečností, že přes Facebook se neorganizují jen a výhradně demonstrace, ale filtrování Facebooku je skutečně náročné, a proto je jednodušší ho zkrátka vypnout.

Na druhou stranu Facebook je největší reklamní agentura a pokud 27 milionů lidí nekouká na reklamy, které jim jsou podsouvány, přichází Facebook o velký zisk. Na oplátku proto Facebook zablokoval účet televizní stanice Myawaddy, která měla propagovat armádu a její činy. Facebook to odůvodnil jako prevence proti šíření dezinformací.

Na pozadí všech nepokojů v Myanmaru však musíme hledat politiku, kdy vítězná strana a její představitelka, Aun Schan Su Ťij, byla tento týden zadržena armádou, která je zase úzce spojená s opoziční stranou, která výsledky voleb již tradičně označila za podvod. Místní lidé se proto obávají, že přijde tvrdá vojenská diktatura a cenzura.

Zdroj: engadget.com (odkaz)