Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Rodičovská kontrola v chytrých telefonech je velkým tématem. Ne jinak je tomu i v případě Applu, který se snaží stále zvyšovat bezpečnost dětí při používání nových technologií. Podle některých uživatelů jsou však některé jeho bezpečnostní prvky až přehnané.

Podle serveru The Independent by mela funkce Screen Time, která je obsažena v iOS 14, omezovat přístup na erotické stránky a stránky určené pro dospělé a zároveň bránit všem uživatelům ve vyhledávání slova „Asijský“, a to jak ve vyhledávači Safari, tak i v jiných vyhledávačích.

Nejde pak jen o konkrétní slovo „asijský,“ ale také o všechny jeho podoby a tvary, takže si již nevyhledáte asijské země, asijská kuchyně, asijské účesy, ale pouze asijské restaurace. Naproti tomu výrazy jako evropský, africký, indický a další mají zůstat beze změny. Jediným vyhledávačem, který dokáže najít asijské věci není kupodivu DuckDuckGo, ale Yahoo.

Nově tak vyvstává otázka, jak Apple rozhoduje, co bude obsahovat jeho rodičovská kontrola a co ne. Je však nutné uznat, že zablokování všeho, co je spojeno se slovem asijský je poněkud nešťastné a do budoucna by se mohla dostavit i náprava. Podle vyjádření jednoho z vývojářů mělo jít o blokování slov asijský pouze ve spojitosti s pornografií. Bohužel při vyhledávání asijské kuchyně se dozvíte, že je obsah je omezen jen pro dospělé.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)