Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Armáda Spojených států Amerických chce do svého trvalého arzenálu zařadit další laserové zbraně. Konkrétně se jedná o Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms. Podle všech dostupných informací by měla tato laserová zbraň budoucnosti být výjimečná v tom, že dokáže pálit stejně rychle jako kulomet a navíc má být milionkrát silnější než jakákoliv doposud známá existující laserová zbraň.

Všechny laserové zbraně až doposud dokázaly pouze propálit na relativně krátkou vzdálenost propálit díru do kovu, čímž mohl zneškodnit vozidlo či dron. Nová zbraň však nepropálí díru do kovu, nýbrž kov při styku s takto silným laserem se přímo odpaří. Navíc je zbraň uzpůsobena k palbě na daleko vzdálenější cíle.

Dle předpokladů by Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms měl být navíc schopen vyvolat elektromagnetický puls (EMP), čímž by mohl vyřadit všechnu blízkou elektroniku z provozu. Nejedná se však o žádné prototypy, ale o zcela reálné zbraně, které jsou plně funkční. Mnoho odborníků se pak obává, jaké katastrofální dopady by mělo nasazení těchto zbraní v ozbrojeném konfliktu, popř. v třetí světové válce. Je však jasné, že si Američané nepořizují tyto zbraně jen pro to, aby stály v kasárnách.

Zdroj: NewScientist.com (odkaz)