Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Hlavní výhody oblíbené chatovací aplikace WhatsApp byly v tom, že komunikace je šifrovaná a že údaje z této aplikace se nikam neodesílají. Na základě nových podmínek však WhatsApp zasílá citlivé osobní údaje své mateřské společnosti Facebook. Naštěstí nás v Evropské unii chrání GDPR, které brání Facebooku tyto údaje používat k reklamním účelům.

Jde konkrétně o telefonní čísla, IP adresy, informace o zařízeních, transakcích, dalších aplikacích nebo o vašich konverzacích. Tyto nové podmínky vejdou v platnost 8.února a jsou natolik závazné, že bez jejich odsouhlasení není možné WhatsApp využít. Tyto změna podmínek však vyvolaly v řadách uživatelů takovou míru nespokojenosti, že se nemalá skupina rozhodla WhatsApp opustit.

Na základě doporučení, které uvedl na svém Twitterovém účtu Elon Musk, přechází masivně uživatelé ke konkurenční službě Signal. Služba Signal by měla být, podobně jako WhatsApp, šifrovaný komunikátor oblíbený hlavně v řadách novinářů a lidskoprávních aktivistů.

Díky tweetu Elona Muska tak Signal zaznamenal 1,2 milionu stažení během neděle. Následně pak počet stažení stoupl ještě mnohonásobně. Servery Signalu byly natolik přetížené, že administrátoři museli narychlo navyšovat kapacitu serveru. Zda WhatsApp tento krok nějak napraví, aby odchozí uživatele zase přilákal zpět v tuto chvíli není zcela jasné.

Zdroj: BusinessInsider.com (odkaz)