Zdroj: Pixabay (odkaz)

Chatovací aplikaci WhatsApp si oblíbilo velké množství lidí. Jedním z důvodů je bezesporu jednoduché zprovoznění a to, že se uživatel zkrátka nemusí registrovat, jako tomu je v případě Facebooku. Dalším důvodem je vyšší stupeň zabezpečení díky šifrování jednotlivých zpráv.

Nyní se však s největší pravděpodobností mnohé změní, protože WhatsApp začal pomalu vyžadovat po svých uživatelích odsouhlasení novým podmínek. Pravdou však je, že to většina z nás jen slepě odklikne a vůbec neví, co odsouhlasí. Faktem však zůstává, že pokud chcete dále používat WhatsApp nic jiného vám nezbude.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

V rámci těchto podmínek jsou uživatelé rozděleni na ty z EU (jako třeba ČR) a na ty mimoervopské. Právě těch mimo evropských se týká největší změny. WhatsApp totiž nově bude předávat osobní informace o svých uživatelích své mateřské společnosti Facebook a zároveň třeba i společnostem Onavo, CrowdTangle, Facebook Payements. Konkrétně pak má předávat IP adresu, telefonní číslo, údaje o používaném zařízení, o platbách nebo o dalších aplikacích v mobilním telefonu.

V případě uživatelů z Evropské unie, tedy i nás, se sdílení údajů zas až tolik netýká. I když WhatsApp údaje sice může předat, ale Facebook je prý nesmí využít pro své vlastní potřeby, jako je lepší zacílení reklamy. Jednoduchým důvodem je nařízení pro ochranu osobních údajů GDPR platné po celém území Evropské unie.

Zdroj: Wired.com (odkaz)