Zdroj: Pixabay

I když se neustále všude mluví téměř výhradně o Elonu Muskovi a jeho vesmírné agentuře SpaceX, není to zdaleka jediná agentura, která operuje s lety do vesmíru. Další úspěšný ostrý let má za sebou nový startup Vigin Orbit, který nechal letoun Cosmic Girl, respektive upravený Boeing 747, který patří známému miliardáři Richardu Bransonovi, aby na oběžnou dráhu vynesl několik satelitů.

Celá mise pak nese název Launch Demo 2. Celý pokus je zajímavý díky tomu, že Cosmic Girl měl pod svými křídly raketu Launcher One, kterou vynesl do výšky 10 700 metrů nad mořem (resp. nad Tichým oceánem) a v této výšce po hodině letu se Launcher One odpojil.

Během uvolnění rakety museli piloti provést poměrně náročnou operaci, kdy museli celý letoun stočit prudce doprava a v tomto obratu teprve uvolňovali Launcher One. Launcher One po uvolnění chvíli padal volným pádem a následně zažehl své motory.

Na rozdíl od předchozí mise Launch Demo 1 se vše povedlo bez chyby a raket skutečně dospěla do výše 500 km nad mořem, kde nahlásila operačnímu středisku splnění mise. Z pohledu Virgin Orbit je to tak poprvé, kdy se povedlo splnit svou misi a Elonu Muskovi vzniká významná konkurence. Nespornou výhodou tohoto způsobu vynášení raket do vesmíru je to, že na rozdíl od Elona Muska není potřeba žádný kosmodrom.

Zdroj: VirginOrbit.com (odkaz)