Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

V poslední době má zhruba čtvrtina párů v České republice velký problém otěhotnět. Faktorů, které ovlivňují tuto skutečnost je hned několik, mezi nimi i špatná životospráva, psychika, strava, sauny či špatné hladiny hormonů. Podle statistických údajů je ze 40% chyba na straně jednoho z partnerů a z 20% na straně obou. To vede tyto páry k alternativním řešením, jako je adopce či asistovaná reprodukce, jejíž služby využilo během loňského roku až o 15% více klientů.

Nově by v tomto problému mohla pomoci i umělá inteligence, resp. nová metoda tzv. Bludiště. Jedná se o mikrofluidní čip, který má v sobě podobné bariéry a zábrany, které musí spermie reálně překonat, aby se dostala až k vajíčku ženy. Vítězové tohoto bludiště pak dostanou reálnou šanci v těle ženy.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Spermie, které jsou vybrány mají o mnoho větší předpoklady, že oplodní vajíčko. Tato nová metoda je navíc daleko šetrnější než stávající metody. Bohužel však nová metoda není v tuto chvíli hrazena zdravotní pojišťovnou. S výběrem spermií by navíc mohla pomoci právě i umělá inteligence.

Ta totiž dokáže brát v úvahu i skutečnosti, které lidské oko zkrátka posoudit nedokáže. Podle doktorky Hany Višňové z IVF Cube byl za minulý rok průměrný věk pacientek podstupující terapii s vlastními vajíčky 41,5 let. Odborníci proto radí začít s přípravou na rodičovství značně dopředu a upravit svůj životní styl a dietu. Pokud se mladá žena rozhodne před čtyřicátým rokem života, že chce otěhotnět, je už pozdě.

Zdroj: iDnes.cz (odkaz)