Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

V prosinci Elon Musk, potažmo jeho společnost SpaceX, připravil historicky první testovací let nové vesmírné lodě Starship SN8, která by jednou měla být jakýmsi pendolínem mezi Marsem a Zemí. Během prvního testovacího letu se loď bez problémů vznesla do výšky 12,5 kilometrů a následně měla samovolně přistát.

Bohužel při svém přistání došlo k explozi. I přes to konstatovali inženýři ze SpaceX, že pokus byl úspěšný, protože pokus nedopadl pouze z důvodu nedostatku paliva i z důvodu špatného složení paliva. Již během prosince však Elon avizoval, že vedle Starship SN8 má již na místě, v kosmodromu Boca Chica, připravený další prototyp Starship SN9.

Právě testovací let Starship SN9 má proběhnout v pondělí 11.1.2021. Bohužel nikdo nezaručí, že tento přenos se uskuteční právě v tento termín, protože na start má vliv mnoho faktorů. Starship je mimořádně zajímavá loď, která má v průměru 9 metrů a výšku 50 metrů, což je o něco málo méně než Petřínská rozhledna. Průběh celého testovací letu pak má být obdobný, jako v případě SN8, to znamená vzlet do výšky 12,5 km, vypnout motory a pak přijde plynulý pád k zemi. Těsně před zemí se pak pokusí zažehnout přistávací motory a Starship se pokusí samovolně přistát do vertikální pozice bez výbuchu. Již nyní má Elon v zásobě připravený i další prototyp Spaceship SN10.

Zdroj: Space.com (odkaz)