Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

V momentě, kdy se lidé v hodně pokročilém věku dostanou do domovů pro seniory nebo do léčebny dlouhodobě nemocných, přichází i řada problémů a to i psychických. Lidé si zkrátka začnou připadat, že jsou na poslední cestě. V současné době běsnící pandemie je tato situace o to horší, že jsou senioři často uzavřeni jako ve vězení bez možnosti jakéhokoliv sociálního kontaktu. A dle odborníků se špatný psychický stav nutné podepisuje i na špatném fyzickém stavu.

Právě v tom spatřil potenciál nový český projekt Kaleido, který pomocí virtuální reality dokáže přinést výlety k řeckým plážím, procházky na Karlštejně či nějaký koncert seniorům přímo do pokoje. Již během svého testování zaznamenal projekt kladné ohlasy a velice pozitivní výsledky. Původním záměrem celého projektu bylo zapojit moderní technologie do zdravotní a sociální péče.

Do testování bylo zapojeno na čtyřicet hedsetů Oculus Go a dvě stě seniorů v různých zařízeních napříč republikou. Výlety a procházky tak dokáží vytrhnout seniory z každodenní rutiny a z všudypřítomných depresí. Projektu Kaleido navíc významně pomohlo získané ocenění v soutěži Hack the Crisis, za které obdrželi autoři 700 tisíc korun. Z těchto prostředků zafinancovali vývoj vlastní aplikace i vlastního obsahu.

Kaleido chce domovům pro seniory i různým dalším zařízením nabídnout do pronájmu VR headset včetně rozsáhlého obsahu. Cena by při tom měla být v řádech jednotek tisíc korun. V budoucnu by chtěli autoři doplnit obsah i o rehabilitační videa, která by významně pomáhala při terapiích.

Zdroj: Czechcrunch.cz (odkaz)