Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Všude kolem nás slyšíme, jaké jsou hry zlo a jak nás kazí, ale tentokrát tu máme opravdu případ, kdy jsou hry velkým pomocníkem. Jedná se o španělskou studii, která potvrdila, že hraní videoher má pozitivní dopady na děti procházejících si procesem léčby rakoviny.

Jugaterapia Foundation, což je právě španělská nadace, která vytvořila tuto studii, přichází s dokumentem nesoucí název „While you play, chemo will fly away“. Ten je založený na jejich desetiletém výzkumu a ukazuje, že děti při odreagovávání u her cítí daleko méně bolesti (až o 14 %). Proto se jim nemusí podávat tolik morfia, a to až o 20%.

Hraní také snižuje působení sympatetického režimu u léčících se dětí. Jedná se o systém, který tělu pomáhá uniknout před hrozbou. Ta představuje u těchto dětí rakovinu. Jenže během chemoterapie před tímto problémem děti utéct nemohou, a tak je systém aktivní příliš dlouho a působí proto velmi negativně na tělo. 

Na konec Francisco Reinoso-Barbero, spoluautor výzkumu, který vede oddělení zaměřující se na bolest, dodává, že by se videohry mohly stát součástí léčebného plánu spojeného s rakovinou, kde by se nemuseli vůbec podávat léky. Dokument sice není dostupný v ČR, ale na YouTube je alespoň dostupná upoutávka, nacházející se tomto odkaze.

Zdroj: GamePress.com (odkaz)