Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Kolikrát jste si říkali při běhu na pražskou tramvaj, jestli to vůbec ještě stihnete nebo jestli budete muset čekat na další. Naštěstí se Dopravní podnik hl. m. Prahy inspiroval zahraničím a nyní tak pro pohodlí svých cestujících zveřejnil aplikaci, kde si každý může zjistit aktuální polohu jeho tramvaje.

„Horká novinka a dlouholetý dluh v poskytování informací o provozu. Polohy tramvají DPP ode dneška předává také do centrálního dispečinku PID. Odtud je distribuujeme do všech možných vám již známých aplikací.“

Veškeré potřebné informace o poloze tramvají se nacházejí přímo v aplikaci PID Lítačka, v aplikaci na IDOSu, v Google Mapách nebo v aplikaci Jízdní řády od Seznamu. Další možností je webová aplikace mapa.pid.cz. Podle vyjádření vedení DPP je v plánu vybavit všech 838 tramvají speciálními přijímači pro přenos signálu navigačního systému. Praha tak po dlouhé době dohání šaliny, jejichž stopování je v Brně dostupné.

Každá tramvaj tak autmaticky při vyhlášení stanice odešle zprávu o své poloze. Praha tak připojila tramvaje za metro a autobusy, u kterých již začala sdílet polohu před pár měsíci. Zdržení, které u tramvají nastalo bylo způsobeno tím, že provoz externích systémů má na starosti externí společnost Xanthus, která chtěla data o poloze tramvají poskytnout jenom výměnou za velkou finanční kompenzaci. Proto se DPP rozhodla odebrat se k levnějšímu řešení osadit tramvaje vlastní technologií.

Zdroj: Zive.cz (odkaz)