Zdroj: Pixbay.com (odkaz)

Darknet byl na svém počátku spíše projekt o vytvoření prostoru na internetu, který by nepodléhal žádné cenzuře či státním orgánům. Původně byl tak využíván hlavně v zemích s tvrdou cenzurou. Postupně se však zcela logicky jeho využití změnilo.

Anonymní identita bez dozoru státních orgánů byla ideální příležitost pro zločince. Nyní se proto dají na Darknetu sehnat zbraně, drogy, léky, padělky dokumentů, viry, zkrátka cokoliv vás jen napadne. Pro připojení k Darknetu musíte mít nainstalovaný speciální prohlížeč, který dokáže pracovat s šifrovanými sítěmi a speciálními komunikačními protokoly. Platba za cokoliv zde probíhá, zcela logicky, v kryptoměnách. Proto je velice obtížné dohledat konkrétní osoby stojící za nelegálními aktivitami na Darknetu.

„DarkMarket byl až do uzavření s téměř 500 000 uživateli a více než 2400 prodejci celosvětově nejspíš největším obchodem na darknetu.”

Německá policie si nyní v souvislosti s Darknetem může připsat velký úspěch, protože odhalila zatím největší obchod na světě s drogami, zfalšovanými úředními dokumenty nebo bankovkami. O této zprávě informoval speciální útvar německé policie, který se specializuje na kybernetickou kriminalitu. Tento obchod se jmenoval příhodně DarkMarket a jejím provozovatelem byl Australský 34letý občan, který byl policisty zadržen v Německu u hraničního přechodu s Dánskem.

Na této ilegální platformě bylo uskutečněné 320 000 obchodů, jejichž obrat byl 4 650 Bitcoinů a 12 800 monery, což je v přepočtu zhruba necelé 4 miliardy Kč. Německým policistům samozřejmě pomáhali i zahraniční kolegové, především ti z USA, Austrálie, Velké Británie, Dánska, Švýcarska, Ukrajiny a Moldavska. Zajímavostí je, že právě na Ukrajině a v Moldavsku byly umístěny servery, na kterých byl daný market provozován.

Zdroj: DW.com (odkaz)