Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Za měsíc touto dobou by mělo na Mars dorazit v rámci projektu Národního úřadu pro letectví a vesmír robotické vozítko Perseverance, konkrétně 18.února. Zajímavé je, že spolu s obrázky a dalšími daty by měl Perseverance zaslat i zvukové záznamy.

Perseverance je vybaven celkem 23 kamerami, které jsou určeny k nejrůznějším účelům. Některé mají například za úkol monitorovat čistě jen vstup do atmosféry, sestup a přistání. Navíc má Perseverance i soustavu mikrofonů, které by měly pořídit historicky první zvukový záznam přistání a pobytu na Marsu.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Zvuky na Marsu však budou znít zcela odlišně. Důvodem je řidší atmosféra, která má jen procento hustoty naší zemské. NASA proto na svém webu uveřejnila audio stopy známých zvuků Země a jejich předpokládanou marťanskou mutaci.

Vývojáři NASA doufají, že se jim podaří nějaké zvuky zaznamenat, protože mise Polar Lander se nezdařila a během mise Phoenix Lander byl rover vybaven mikrofonem, ale nebyl nikdy zapnutý. Oproti těmto misím je Perseverance vybaven spoustou nových technologií, jako je robotická helikoptéra Ingenuity.

Zdroj: Mars.NASA.gov (odkaz)