Zdroj: Pixabay (odkaz)

Současný prezident Spojených států amerických, Donald Trump, byl odsouzen Iráckým soudem a byl na něj vystaven zatykač. Nyní mu hrozí trest smrti z úkladné vraždy. Důvodem je smrt íránského generála Kásema Sulejmáního a spolu s ním i člena proíránské milice Abú Mahdího Muhandise.

Oficiální zatykač byl vydán soudcem v Bagdádu, který měl na starost útok z 3. ledna 2020, který nařídil Donald Trump coby vrchní velitel amerických ozbrojených sil. Útok byl veden pomocí amerického bezpilotního dronu na letiště v Bagdádu, kde mimo dva armádní představitele zemřelo dalších osm lidí.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Podle američanů byl Sulejmání velitelem jednotek Kuds, které měli kontrolovat Hizballáh, neboli proíránské milice v Sýrii, Iráku a Jemenu. Sulejmání byl klíčová osoba Iránské armády, která zároveň vytvořila celý koncept i vojenskou strategii. Smyslem této strategie je neangažovat se v konfliktech přímo, ale využít spřátelených milicí k prosazení vlastních zájmů, někdy také nazývané jako zástupné války.

Cílem Muhandise i Sulejmáního byl boj proti Islámskému státu, což by měl být totožný cíl, jako mají USA. Dokud je Trump hlavou USA je jakýkoliv zatykač stejně bezpředmětný. Otázkou však je, co se stane, až za pár dní bude odejit z Bílého Domu.

Zdroj: WSAW.com (odkaz)