Zdroj: Pixabay

Na náš trh se konečně dostala očekávaná vakcína, která měla být spásou v současné pandemii. Bohužel očkování neprobíhá takovým tempem, jako se očekávalo a v současné době je očkovaných pouze 13 000 lidí. Dříve či později se začne řešit situace, co s létem. Určitá skupina lidí se nedovede pokorně usadit doma, ale hlasitým výkřiky prosazuje rozvolnění, aby si mohli letět k moři.

Nyní se však hledá způsob, jak od sebe odlišit očkovaného a neočkovaného jedince. Evropská unie proto připravuje jakýsi covidový průkaz nebo spíše covidový pas, který by svému vlastníkovi mohl umožnit určitá privilegia, jako je třeba cestování. Naproti tomu se zde objevuje i hlas právníků, kteří varují před diskriminací lidí, kteří se ze zdravotního důvodu nebo svého přesvědčení nemohou nechat očkovat.

„Je to jenom způsob, jakým se Evropská unie, kam patříme a chceme patřit, snaží pomoci těm, kteří budou cestovat. Určitě je jednodušší vyjet s kartičkou v kapse, než si před každým přechodem hranic nechávat provádět vyšetření. Já jako řada z vás si pamatuji dobu, kdy se čekalo na hranicích, tehdy ještě s ostnatými dráty, a přejet hranici bylo něco, co si řada z nás neuměla vůbec představit. Teď je to všechno jinak a tato věc i v současné složité epidemiologické situaci by měla zjednodušit lidem cestování. Nic víc, nic míň.“

Jan Blatný, ministr zdravotnictví

Tento mezinárodní očkovací průkaz, který bude vycházet z celoevropské evidence, by měl být k dispozici od května. Jediný problém souvisí s GDPR, ale dle návrhů by se to dalo obejít pomocí technologie blockchain, která je třeba využívána ve Švýcarsku, konkrétně aplikací myHealth Pass.

Závěrem lze tedy konstatovat, že pokud se chcete v případě rozvolnění podívat za hranice, budete se muset nechat očkovat a vystavit si očkovací covidový pas. Nejde však pouze o létaní, ale obecně o kulturní život v podobě divadel, kin, koncertů nebo i sportovních utkání. Společnost bude tak rozdělena na dvě skupiny, a to ty, kteří smějí vše a ty, kteří mohou jen závidět.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)