Zdroj: Pixabay (odkaz)

Již je to poměrně dlouhá doba, co jsme se mohli pokochat pohledem na novou verzi operačního systému Windows. Společnost Microsoft však během loňského podzimu oznámila, že letos bychom se mohli konečně dočkat nových Windows 10X.

O důvodech, které vedly Microsoft k posunutí původního termínu se můžeme jen dohadovat, ale zřejmě bude alespoň z části na vině i současná pandemie koronaviru. Již z názvu je pak patrné, že se Microsoft nechce vzdát konceptu Windows 10, ale pouze je pro potřeby Windows 10X upravil tak, aby vyhovovaly kompaktním zařízením se dvěma dotykovými displeji.

To bezpochyby souvisí s tím, že přesně takový kompaktní počítač Microsoft představil loni na podzim, zhruba v období, kdy plánoval představit i Windows 10X. Jde o Surface Neo, což je kompaktní notebook se dvěma dotekovými displeji. Tyto displeje jsou pak k sobě upevněny pomocí speciálních pantů, takže je možné displeje otevírat jako knihu.

Na výšku pak můžete pracovat s novým Surface Neo velice elegantně, protože si můžete na každý z displejů dát libovolný obsah. Naopak na šířku tvoří Surface Neo klasický notebook s tím, že jeden z displejů se promění na virtuální klávesnici. Jde o nový typ zařízení a Microsoft věří, že právě tyto hybridní notebooky mají velkou budoucnost.

Zdroj: Gizomodo.com (odkaz)