Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Již na světě existuje několik společností, které dokáží nabídnout zákazníkům let na oběžnou dráhu Země nebo jen krátký pobyt ve vesmíru. Nově však jedna z takovýchto společností, Axiom Space, začala nabízet zcela nový a unikátní zážitek. Soukromé osoby se budou moci díky této společnosti podívat třeba až na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Axiom včera oznámila, že již připravuje svou první misi, Axiom 1, a dokonce má již sestavenou první posádku složenou ze soukromých osob. Jejími členy jsou viceprezident Axiomu a bývalý astronaut Michaela Lópeze-Alegríy, americký podnikatel Larry Connor, kanadský investor Mark Pathy a izraelský investor Eytan Stibbe.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Největší zkušenosti s letem do vesmíru má viceprezident López-Alegría, který je bývalý astronaut NASA a na Mezinárodní vesmírné stanici již byl, naposledy v roce 2007. Zajímavé také je, že Connor bude ve svých 71 letech druhým nejstarším člověkem ve vesmíru. Nyní se všichni čtyři noví astronauti budou intenzivně připravovat po dobu 15 týdnů v Axiom Space Center.

Letenka na Mezinárodní vesmírnou stanici není však vůbec levná a v přepočtu vyšla každého na více než 1,1 miliardy korun. Let je prozatím plánován na leden 2022 a celý pobyt by měl trvat 10 dní. Jeden z astronautů López-Alegría uvedl: „Ve 20. a 30. letech minulého století mohli létat jen bohatí lidé. Dnes lidé létají i proto, aby se dostali na oslavu narozenin. Podobný scénář tedy pravděpodobně čeká i komerční lety do vesmíru.“

Zdroj: ABC13.com (odkaz)