Zdroj: Pixabay (odkaz)

V souvislosti s koronavirem vidí celý svět v současné době velkou spásu a pomyslné světlo na konce tunelu ve vakcínách. Velká Británie i Izrael hlásí teď po novém roce více jak milion očkovaných lidí. U nás v Evropě však očkování stále trochu zaostává.

Asi nejhorší situace je nyní v Německu, protože zde je naprosto fatální nedostatek vakcín. Na vinně je podle tamních deníků kancléřka Angela Merkelová, která v létě záměrně prosadila přerušení jednání o vakcínách i o jejich případném nákupu.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Na počátku však německý ministr zdravotnictví, Jens Spahn, spolu s ministry z dalších zemí vyjednal se společností AstraZeneca dodávku 400 milionů kusů vakcíny. Angela Merkelová však do tohoto jednání vstoupila a celý obchod z neznámého důvodu zarazila.

Kancléřka chtěla dle svého vyjádření zabránit „trapnému“ přetahování se o nákup vakcín, podobně jako tomu bylo na jaře v případě nákupu roušek a ochranných pomůcek. Jako důsledek tohoto jednání zmeškalo Německo dobu, kdy USA a Velká Británie podepisovaly smlouvy s výrobci vakcína na dodávku 1,180 miliardy kusů vakcín.

Merkelová však stále a zatvrzele odmítá jakoukoli kritiku, protože chtěl jen zabránit „očkovacímu nacionalismu“. Podle německého politika, Alexandera Dobrindta, však nejde o očkovací nacionalismus, ale o spravedlivou distribuci. Z logiky věci však lze říci, že jakožto hlavní představitelka své země má základní povinnost vůči svým občanům, kterou však Angela Merkelová nedodržela.

Zdroj: DW.com (odkaz)