Zdroj: Pixabay (odkaz)

Celý herní svět žil na konci minulého roku pouze hrou Cyberpunk 2077, která sice přinesla nadšení, ale zároveň i zklamání. Hlavním problémem je, že hra, i když je určena pro širokou škálu zařízení, tak na starších PS4 je hratelnost zkrátka kritická.

I přesto se však dá díky cloudových platforem hrát i na leckterém chytrém telefonu, konkrétně pak lze zmínit třeba GeForce Now od Nvidia. Díky tomu, že veškerý výpočetní výkon je zkrátka v cloudu, zvládne Cyberpunk i obyčejný mobil.

Zdroj: oficiální – Kaspersky.com (odkaz)

V tomto bodě však spatřili svou šanci i hackeři, kteří se snaží proniknout do zařízení hráčů nejrůznějšími způsoby. Tuto aktivitu odhalila antivirová společnost Kaspersky, kde Michal Lukáš -Head of Presales, prohlásil, že zájem kyberzločinců o Cyberpunk 2077, na který herní komunita čekala osm let je zcela pochopitelný. Podle Michala Lukáše byli hráči tak nedočkaví, že stahovali zběsile vše, kde se jen vyskytl název Cyberpunk 2077.

Mimo různých laciných podvrhů nyní vytasili hackeři i falešnou mobilní verzi Cyberpunk 2077, díky které si můžete do svého zařízení natáhnout velice škodlivý a vyděračský ransomware. Po napadení vašeho zařízení tímto typem ransomwaru se celý telefon uzamkne a zakódují se veškerá data. Ty pak jsou útočníci ochotni odblokovat pouze za vysoké výkupné.

Kaspersky však vzkazuje, že tito útočníci byli naštěstí nepozorní a spolu s trojanem se šíří v jednom balíčku i dešifrovací klíč. Jinými slovy to znamená, že data jdou odemknout i bez zaplacení výkupného. Kaspersky však nabádá k velké opatrnosti a bdělosti před tím, co si stahujete do mobilních telefonů. Zároveň je možné, že toto není naposled, co hackeři řekli své slovo. Dá se pravděpodobně očekávat, že přijdou i další útoky, které však mohou být daleko sofistikovanější a tím i nebezpečnější.

Zdroj: Kaspersky.com (odkaz)