Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Vývoj umělé inteligence jde silně dopředu a přední technologické společnosti určují směr, kterým se bude dál pohybovat celý vývoj. To vzbuzuje v mnohých lidech obavy, protože se bojí, že by mohla být umělá inteligence zneužita, resp. použita například k další válce. Proto i CEO společnosti Google, Sundar Pichai, před zhruba třemi roky veřejně sliboval, že Google se nikdy nevyvine umělou inteligenci pro vývoj zbraní či jiných technologiích, které mají za cíl ublížit člověku.

Je zajímavé, že prohlášení Pichaie přišlo nedlouho poté, co se Google zapojil do projektu Maven, což je v praxi projekt Ministerstva obrany USA a jeho cílem je možnosti využití umělé inteligence k identifikaci budov a dalších strategických cílů. Google se účastnil pouze 18 měsíců, za které dostal od Vlády 15 milionů dolarů. To vybouřilo zaměstnance Googlu tak, že zaslali Pichaiovi petici s třemi tisíci podpisů. Pichai právě na základě této petice učinil veřejný slib.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Podíváme-li se na celou situaci podrobněji, zjistíme, že Google například vlastní 13% společnosti Planet, která má 150 zobrazovacích satelitů na oběžné dráze a dokáže rychle a levně dostat do vesmíru další satelity velké jako bochník chleba. I přes jejich velikost jsou schopny dodávat na Zemi obrázky v opravdu velkém rozlišení.

Další podobnou společností financovanou Google Ventures je Orbital, jejímž zakladatelem je James Crawford, bývalý ředitel Google Books. Společnost Orbital využívá umělou inteligenci spolu se satelitními snímky, nahrávek z dronů a polohových dat z mobilních telefonů k analýze prakticky čehokoliv od rozmístění jaderných zařízení až po analýzu úbytku amazonských pralesů.

Společnost Planet i společnost Orbital pak spolupracuje se zpravodajskými agenturami a agenturami a agenturami pro bojovou podporu ministerstva obrany. Orbital přitom vyvíjí s umělou inteligencí pro Pentagon tzv. Datahub, který má za cíl sledovat a monitorovat nepřátelské subjekty 24 hodin denně.

Dalším z cílů Datahubu je lepší automatizace zbraní za účelem včasného a přesného úderu. Závěrem je nutno přiznat, že Google je zkrátka společnost jejíž cíl je, i dle definice společnosti, maximalizace zisku. Otázkou je z čeho ten zisk plyne. Na základě zjištěných údajů proto není vyloučeno, že i přes veřejný slib Google nabídne umělou inteligenci armádě.

Zdroj: Forbes.cz (odkaz)