Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Nedávno ve Francii zavedli nový zákon, podle kterého musí vyhledávače typu Google platit mediálním firmám daň za právo používat jejich obsah a díky jejich obsahu vlastně nabízet i reklamu. To se samozřejmě zalíbilo i jiným států, a proto se tento spor nyní přesunul do Austrálie.

Ta požaduje prakticky stejné podmínky, jakou Francouzi, ale s tím rozdílem, že Google je zcela odmítá a dokonce hrozí, že vypne veškeré své služby na území Austrálie. Do tohoto sporu jsou však zataženy i další společnosti včetně Facebooku.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Pokud připravovaný zákon projde schvalovacím procesem, musel by zástupce Googlu a Facebooku obejít jednotlivá média a zpravodajské servery a dohodnout se s nimi na částce za uveřejňování obsahu. Nedojde-li k dohodě, bude ustanoven arbitr, který cenu zkrátka stanoví.

Google se nechal slyšet, že pro něj je toto nepřípustné a pokud zákon projde, bude nucen přestat poskytovat na celém kontinentu své vyhledávací služby. Podle vedení Googlu by společnost byla ochotna zaplatit australským médiím spravedlivě pouze za používání jejich obsahu nikoli za zveřejnění odkazu či pouze úryvku, jak požadují zákonodárci.

Na druhou stranu v tom Google vidí i nebezpečný precedens pro celý svět, kdy by podobným způsobem mohly reagovat i jiné státy. Reklamy jsou přitom největším zdrojem příjmů pro Google. Zda dojde ke kompromisu nebo zda Google skutečně opustí Austrálii je v tuto chvíli stále ještě nejasné.

Zdroj: BBC.com (odkaz)