Zdroj: Pixabay

Až do současné doby jsme v automobilovém průmyslu mohli mimo Elona Muska vidět i tři nejvýraznější a největší společnosti, kterými jsou Volkswagen, Toyota a Renault-Nissan-Mitsubishi. Nově se však má tato trojka rozrůst o nového soupeře v podobě společnosti Stellantis, která není prozatím až tak známá.

Stellantis má vzniknout mega fúzí společností Fiat Chrysler Automobiles a Peugeot Société Anonyme. Ročně by tato fúze měla vyprodukovat zhruba 8,7 milionu kusů aut (pro představu Elon vyprodukuje v Tesle 500 000 kusů). Pod Stellantis tak skončí značky Chrysler, Jep, Peugeot, Opel, Dodge, Ram, DS, Maserati nebo Citroën.

Podle dostupných údajů by měla mít celá fúze hodnotu 1,1 bilionu korun. Tento obchodní krok je jistě výhodný, protože podle předběžných odhadů se budou tržby Stellantisu pohybovat ročně okolo 4,4 bilionu korun. Fúze však nepřinese pouze velké tržby, ale také velké úspory ve výši 106 miliard korun. Důvodem takto vysokých úspor je vzájemné sdílení svých dodavatelů i jednotlivých dílů.

Stellantis chce tímto získat i větší sílu na trhu, aby přilákala další investory. Jejich prvním plánem totiž je masivní rozvoj hybridních automobilů a elektromobilů. Rozvoj těchto technologií je pro automobilky natolik zásadní, že to byl prvotní impuls pro zahájení fúze.

Zdroj: NYTimes.com (odkaz)