Zdroj: Pixabay (odkaz)

Elon Musk je znám svými velice přehnanými a ambiciózními plány. Stejně ambiciózní byl i jeho plán, který vyslovil před pěti lety. Tehdy chtěl, aby jeho automobilka Tesla doručila svým zákazníkům v roce 2020 půl milionu elektromobilů. V té době to však bylo zcela mimo mísu, protože v té době Tesla ještě neměla své úspěšné modely Tesla Model 3 nebo Tesla Model Y a její roční prodeje se pohybovaly okolo padesáti tisíc kusů elektromobilů.

Nyní však nezbývá než se Elonovi omluvit, že jsme mu nevěřili, protože sice nedokázal prodat půl milionu elektromobilů, ale prodal jich úctyhodných 499 550 kusů. Jeho plán tak na 99,91% vyšel. V porovnání s jinými automobilkami se samozřejmě jedná jen o zanedbatelné množství, protože třeba automobilka Volkswagen vyprodukovala během 2019 zhruba 11 milionů automobilů.

Do své tiskové zprávy to však z kosmetických důvodů zaokrouhlil a prohlásil, že prodal vytoužený půl milionu. Doslova pak uvedl: „V roce 2020 jsme vyrobili a doručili půl milionu vozidel, v souladu s našimi posledními předpověďmi. Navíc v Šanghaji začala produkce Modelu Y a brzy se začne dodávat.“

Jednoznačně lze tak říci, že Tesla bezpochyby roste. Podle statistických údajů vyrostla v porovnání s předchozím čtvrtletím o 24%. Meziročně pak zaznamenal nárůst o 61%. Nesmíme navíc zapomínat, že tento dramatický růst nastal v době, kdy celý svět prodělával ekonomickou krizi způsobenou pandemií koronaviru.

Tesla však také pandemií byla poznamenána a dokonce musela na nějakou dobu zavřít svoji továrnu v Číně a i domovskou továrnu v Kalifornii. Stejně jako roste počet prodaných elektromobilů, roste celkem logicky i hodnota Tesly na burze, kde jedna akcie stojí již přes 700 dolarů. To z Tesly dělá jednu z nejhodnotnějších automobilek vůbec. Během tohoto měsíce by navíc Tesla měla uveřejnit i finanční zprávy o loňském roce. Podle předpokladů to však bude jeden rekord na druhým.

Zdroj: Electrek.io (odkaz)