Zdroj: Pixabay

Nový americký startup Jupe se rozhodl vybudovat modulární prefabrikované příbytky. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, až na to, že mu s tím pomáhali bývalí designéři společnosti SpaceX a Tesla. Výsledkem je tedy modul jak ze sci-fi, který zapadá spíše do osidlování Marsu než na trvalé bydlení zde na Zemi.

Startup Jupe se zrodil pod taktovkou Jeffa Wilsona, bývalého projektového manažera IBM, kterému se v současnosti neřekne jinak než Professor Dumpster. Důvodem pro tuto nehezkou přezdívku je fakt, že po dobu jednoho roku přežíval pouze v odpadkovém kontejneru a z vrcholového manažera se obrátil na minimalismus.

https://www.youtube.com/watch?v=XwGZ_oNxbDY

Tématikou bydlení se zabýval Jeff již v rámci svého prvního startupu Kasita, kde také navrhoval modulární kontejnerovou jednotku. Ve startupu Jupe se naproti tomu snaží vyrobit spíše mimoplanetární ultra moderní bydlení. Stěny těchto domků jsou tvořeny ohnivzdorným plátnem, které zdánlivě vytváří pocit soukromí.

V případě, že chcete splynout s přírodou, můžete v přední straně odklopit plátno a vy se můžete pokochat výhledem na dřevěnou terasu a okolní přírodu. Interiér tohoto nadčasového stanu je překvapivě prostorný, i když obytná část se rozprostírá na skutečně malém pozemku. Důvodem je 3,3 metru vysoký strop a také rafinovaně umístěných 1000 litrů úložných prostor nacházející se v podlaze.

Z nábytku tak vlastně zaujme akorát velká postel, stůl, židle a gauč. Elektriku do tohoto super stanu zajišťují solární panely, které vše ukládají do baterií o kapacitě 200 Ah. To je dostatek energie na provoz vlastní Wi-fi, led osvětlení domu nebo reprosoustavy Sonos s Alexou.

Pokud máte o takovýto stan zájem, musíte nejdříve složit zálohu 2.100 korun a následně doplatit částku 380 tisíc korun. Na trhu by měly být dostupné již na jaře tohoto roku a budou distribuovány z vlastní fabriky z Los Angeles. Je jisté, že tento druh staveb si své příznivce najde, nehledě na to, že tento druh bydlení je 100% ekologický.

Zdroj: Dwell.com (odkaz), jupe.com (odkaz)