Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

CZ.NIC je známé sdružení právnických osob založené předními poskytovateli internetových služeb v roce 1998, jejichž hlavní činností je provozování registru doménových jmen. Nyní se toto sdružení zapojilo spolu s Českou televizí do projektu nazvaném Alenka v říši GIFů. Tento výukově zábavný program je pravidelně vysílán od počátku tohoto roku na programu České televize ČT:D.

Hlavním cílem celého projektu je zvětšení digitální gramotnosti u dětí. Nejde o výuku, jak zacházet s tabletem či mobilním zařízením, protože v tom děti zpravidla problém nemají. Jde hlavně o poučení v oblasti bezpečnosti a rizikového chování dětí na internetu.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Celým pořadem pak provází Alenka, Oskar a iKrálík. Alenka je expertka na technologie, ale trochu vázne v mezilidských vztazích. Alenku doplňuje Oskar, který je digitální analfabet, ale zase velice obstojně rozumí lidem a vztahům. Díky jeho neznalosti internetu a technologií se tak dostává do zákeřných situací, ze kterých ho musí Alenka vysvobodit.

Naštěstí mají oba ve svém mobilu chytrého asistenta animovaného králíka. Režie se pro tentokrát ujala Karolína Zalabáková a záštitu nad tímto projektem převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dokument je vysílaný v krátkých 14 minutových epizodách a všechny jsou pak k dispozici zadarmo ke zhlédnutí na webu České televize.

Zdroj: decko.ceskatelevize.cz (odkaz)