Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Společnost Canon se rozhodla, že přijde s poměrně unikátní projektem. Zřídila totiž interaktivní web, který by měl umožnit za pomoci satelitu CE-SAT-1, vybaveným upravenou 5D Mark III DSLR, pořídit fotografie z nejrůznějších lokalit, jako je New York, Bahamy či Dubaj. Společnost Canon představila tento mikrosatelit o velikosti vinného sudu již v červnu 2017.

Ten má integrovaný EOS 5D Mark III s 40cm dalekohledem typu Cassegrain (3720 mm). Mikrosatelit je na oběžné dráze ve výšce zhruba 600 km nad mořem. Díky tomu je možné pořídit interaktivní snímky z vícero míst, přičemž u každého snímku se automaticky zobrazuje nadmořská výška i poloh satelitu.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Ve skutečnosti jde o předem pořízené snímky, které si můžete dle libosti přiblížit a uložit. Satelit dokáže oběhnout Zeměkouli za hodinu a proto by zachycování snímků v reálném čase nebylo prakticky možné. V praxi tedy jde spíše o demonstraci schopností satelitu a o bližší prozkoumání rozlišení, v jakém je schopen pořizovat záběry. Společnost Canon doufá, že tento mikrosatelit je pionýr a že do budoucna přibude ještě mnoho takových satelitů, díky kterým si vybuduje Canon miliardový business.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)