Zdroj: Pixabay (odkaz)

Na českých silnicích, stejně jako ve většině zemí Evropy, se může přes obec jet rychlostí 50 km/h. Někteří řidiči si však myslí, že na konkrétních úsecích by se mohlo jet i o mnoho rychleji. Naproti tomu obyvatelé domů u silnic si stěžují na hluk pocházející z aut, pokud jedou příliš rychle.

Hlavní město Belgie, Brusel, se rozhodl dopřát svým občanům méně hluku a menší míru znečištění pro své obyvatele. Snížil proto plošně rychlost ve svém městě na 30 km/h s platností ve všech svých 19 obvodech. Na některých úsecích však ponechali městští představitelé klasickou 50 km/h.

Zdroj: Pixabay (odkaz)

Platnost této vyhlášky je od 1. ledna 2021 a dotkne se až 340 tisíc řidičů, kteří každé ráno přijíždějí do hlavního belgického města. Brusel chce tímto opatřením zklidnit a ztišit dopravu a snížit počet dopravních nehod a hluku v jeho ulicích.

Přání belgických představitelů je i snížit počet automobilů do deseti let o 35%, resp. spoléhají na to, že řidiči nebudou mít na tak pomalou jízdu nervy. Zároveň chystá Belgie zavést i speciální daň, jejíž výše by přímo závisela na počtu najetých kilometrů – jinými slovy sváteční řidiči by platili méně než každodenní jezdci. Podobné opatření chystají i finské Helsinky.

Praha naštěstí chystá pouze lokální omezení rychlosti, ale nelze vyloučit, že takovýchto míst bude stále více. Závěrem lze snad konstatovat, že je poměrně nelogické stěhovat se vedle čtyřproudé silnice, když nemáte rádi auta. Připomíná to trochu scénku od Jaroslava Cimrmana – Hospůdka na Mýtince – „Otevřel si hospodu, ale chodili mu tam lidi.“

Zdroj: Brussels.be (odkaz)