Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

I když se může zdát, že Česká republika je malá země, ve světě umělé inteligence začíná být docela viditelná. I z tohoto důvodu vznikla před poměrně dlouhou dobou organizace prg.AI, která je v podstatě sdružení Karlovy univerzity, ČVUT, Akademie věd a hlavního města Prahy s cílem soustředit a podporovat obory související s rozvojem umělé inteligence.

Na svých oficiálních webových stránkách pak uvádějí, že chtějí podporovat studenty, pedagogy, vědce, podnikatele a investory za účelem aktivní spolupráce a prezentace České republiky ve světě jakožto ideálního místa pro studium, výzkum a podnikání v oblasti umělé inteligence.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Jako odpověď na tuto iniciativu se rozhodlo Brno započít velice podobný projekt Brno.AI, do které se pro změnu aktivně zapojují moravské firmy, moravská samospráva, moravské univerzity a moravská veřejnost. Stejně, jako v případě pražské organizace, je cílem rozvinout vývoj umělé inteligence na Moravě, vytvořit komunitu lidí zabývající se umělou inteligencí a získané poznatky sdílet s veřejností.

V současné době je v moravském projektu Brno.AI zainteresováno dvanáct členů v podobě VUT, Masarykovy univerzity, Jihomoravského inovačního centra, města Brna, Jihomoravského kraje, Czechitas, Machine Learning College, Machine Learning Meetups, Honeywell, Red Hat, Y Soft a VisionCraft.

Brno.AI v tuto chvíli zatím plánuje různá setkání odborníků s veřejností a klade si stejné cíle, jako prg.AI, tzn. chce zapsat moravskou metropoli na světovou mapu umělé inteligence. Dle některých odborníků je však toto gesto zcela zbytečné. Nejefektivnější pro vývoj umělé inteligence by bylo, kdyby se Praha a Brno spojili a společně propagovali Českou republiku, než aby se každé město propagovalo samo a tomu druhému de facto konkurovalo.

Zdroj: JIC.cz (odkaz), Brno.AI (odkaz)