Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

V roce 2019 bylo v americké státní správě 645 000 vozidel. To by se však brzy mohlo změnit, jelikož nově zvolený prezident Biden zahájí proces postupného ukončení používání vozidel poháněných benzínem a jejich nahrazení těmi, která jsou poháněna elektřinou. Toto oznámení je naplněním slibu, který Biden učinil během kampaně, ve které přislíbil, že vymění vládní vozový park za americké elektromobily. Mezi takové vozy by měly patřit například poštovní či vojenské automobily.

Jedná se o skvělou zprávu pro výrobce elektromobilů se sídlem v USA, jako jsou Tesla, Rivian a Lordstown, ale i pro starší výrobce automobilů, jako jsou Ford a General Motors, kteří investují miliardy dolarů do výroby elektrických vozidel. Biden mimo jiné přislíbil i případné slevy pro ty soukromé osoby, které by chtěli nahradit standardní vozidla za elektromobily.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Jedním z cílů Joea Bidena je i vytvoření 1 milionu nových pracovních míst v automobilovém sektoru a „umístit Ameriku na první místo ve výrobě elektrických vozidel a jejich dílů“. Prezident uvedl, že tohoto cíle dosáhne výměnou vládního vozového parku za elektrická vozidla a s plánem „cash-for-clunkers“, který zajistí, že každé vozidlo na silnici bude mít do roku 2040 nulové emise.

Mezitím se díky prudkemu vzestupu společnost Tesla v průběhu roku 2020 stala nejcennější automobilkou na světě a její generální ředitel Elon Musk nejbohatším mužem na planetě. Bidenova zakázka nemusí však být přímou výhrou pro Teslu, která se většinou zaměřuje na luxusní a výkonná vozidla. Mezi výrobce automobilů, které by této nabídky mohli využít, patří Ford, který nedávno představil elektronickou verzi svých dodávkových vozů Transit a dalších elektromobilů. 

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)