Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Chytré hodinky jsou v dnešní době vybaveny obrovským množstvím nejrůznějších funkcí a senzorů. Ty mají většinou za úkol monitorovat nejrůznější fitness aktivity a samozřejmě zdraví v podobě srdečního tepu či okysličení krve. To podnítilo vědce z newyorské nemocnice Mount Sinai a Stanfordovy univerzity, aby podrobili nejznámější chytré hodinky Apple Watch zkoumání, zda by nemohly být použity k indikaci koronaviru ještě před tím, než bude oficiálně potvrzen testem.

Pokud se domněnky vědců potvrdí, mohlo by se to stát klíčovým prvkem v boji proti pandemii. Čím dříve se totiž infekce prokáže, tím méně lidí infekční člověk nakazí. Pro tuto skutečnost vědci sledovali hodnotu tzv. variability srdeční frekvence (HRV, heart rate variability). Jednoduše řečeno se jedná o ukazatel rozptylu srdeční tepové frekvence, ve které se během dne jedinec pohybuje.

Pokud je naměřena vysoká hodnota, znamená to, že nervový sytém jedince je zdraví a reaguje na veškeré podněty správným způsobem. Naproti tomu nízká variabilita může být indikátorem nezdravých změn v systému. Zároveň je nízká hodnota i ukazatelem toho, že imunitní systém nefunguje, jak má nebo je nakažen virem.

Do studie zapojili 300 zdravotníků, kteří poctivě nosili po dobu pěti měsíců hodinky Apple Watch. Z pokusu jasně vyplývá, že hodinky dokázaly zaznamenat výkyvy ve variabilitě srdeční frekvence, a to sedm dní před tím, než byla infekce prokázána testem. Podle vědců a závěru studie je jasné, že výkyvy v HRV mohou být použity jako jeden z identifikátorů koronaviru. Nyní se ještě čeká na dodatečné ověření všech pokusů, aby se s touto informací mohlo pracovat dále.

Zdroj: CBSNews.com (odkaz)